Bjästaskolans personal har anmält hot. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

Bjästabor anmäler hot

I onsdags tog SVT:s Uppdrag granskning upp fallet men 14-årig flicka som blev våldtagen och senare hotad och trakasserad via internet. Efter det har hot riktats mot skolan, prästen och den våldtäktsdömde pojkens familj.

Polisen i Örnsköldsvik har tagit emot fem polisanmälningar. Två av dem gäller hot mot personer som egentligen inte har någonting med fallet i Bjästa att göra.

– Det ena är en pojke som förväxlats med den pojke som dömdes för våldtäkt. Han har mottagit hot via telefon. Det finns också en kvinna som har förväxlats med rektorn och som därför tagit emot hotfulla telefonsamtal, säger Leif Sundin, förundersökningsledare vid polisen i Örnsköldsvik.

Prästen Lennart Kempe, som lät den 15-årige våldtäktsdömde pojken delta på skolavslutningen i kyrkan, har tagit emot mängder av hotfulla mejl och telefonsamtal.

– Jag får hela tiden ta emot elakheter, säger han.

Men Lennart Kempe ser det inte som hot och har därför inte anmält.

– Det har varit hot av allmän karaktär, säger han.

Svårt att styrka brott

För att ett hot som sker på internet ska utredas krävs det att hotet är tydligt riktat mot en person.

– Får man ett mejl är det riktat direkt till en person, då är det lättare att styrka brott än om det skrivs på ett forum, säger polisen Leif Sundin.

Polisen har ännu inte kommit särskilt långt i utredningarna som gäller anämningarna om hot men de har vidtagit vissa åtgärder när det gäller ett av fallen. Mer än så vill inte Leif Sundin berätta.

– Det är inga omfattande åtgärder, utan ett visst stöd, säger han.

Polisen visste

Tidigare var det den 14-årig flicka, som blivit våldtagen, som utsattes för hot och trakasserad via internet. Detta visste polisen om, men det startades aldrig någon förundersökning.

– Jag har tittat på det som pågick på internet vid vissa tillfällen men inte sett allt, säger Leif Sundin.

Det kom också in en anmäla som gällde förtal men det inleddes aldrig någon förundersökning.

– Förtalsanmälningar på internet leder sällan till åtal, säger Leif Sundin.

Ett problem för polisen är att hinna med att se det som sker på internet och ha koll på de brott som kan begås där.

– Första frågan är att ta reda på det är ett brott eller inte. Vi kan inte kontrollera allt som sker på internet, utan det vi måste jobba med är att nå ut med bättre värderingar, men det kan kanske också behöva en ny lagstiftning, säger Leif Sundin.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".