Härnösand

Kommunen köpte möbler för 450 000 kr

Kommunstyrelsen i Härnösand har fått nya möbler till sitt sammanträdesrum i Rådhuset. Ett bord för 58 000 kronor och stolar för mellan tio och femton tusen kronor per styck.
– Onödigt dyrt, tycker Härnösandsborna.

Ja, kommunens inköp av möbler till kommunstyrelsesalen i nyrenoverade rådhuset har väckt en del uppmärksamhet - och retat upp en del Härnösandsbor.

Rena vansinnet!
De nya möblerna diskuteras i frågepanelen på kommunens hemsida och ute på stan blir många förbluffade när de hör vad möblerna kostat:

– Hälften kunde räcka, tycker Ingrid Hamrin.

– Rena vansinnet, det finns ju Erikshjälpen, säger Bert Dahlbäck

Ska hålla i tjugofem år
Men t f kommunchef Göran Dahlberg tycker att kostnaden är försvarbar.

– Visst är det dyrt men å andra sidan ska möblerna hålla i 25 år. Slår man ut kostnaden på 25 år så är det ändå en rimlig kostnad.

Samma stolar som i riksdagen
Bordet är förberett för datorer. I mitten av bordet finns ett parti som kan fällas ut och där man i en speciell ränna kan ha sladdar och annat som behövs, säger Göran Dahlberg.

– Bordet och stolarna är av hög kvalitet och tillverkade i Sverige. Det är i princip samma stolar som de som finns i svenska riksdagen.

Måste leva upp till att det är ett statligt byggnadsminne
Totalt kostar möblemanget cirka 450 000 kronor, säger Göran Dahlberg. Han förstår om det sticker en del Härnösandsbor i ögonen eftersom kommunen samtidigt ska sänka sina kostnader på alla områden.

– Men vi måste leva upp till att rådhuset är ett statligt byggnadsminne, säger han.

Men ute på stan blir Eva Andersson förbluffad när hon hör vad möblerna kostar:

– Jag ryser, det är hemskt. Jag finner inga ord. Man kunde ha gjort annat som är viktigare med pengarna!

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista