Sollefteå sjukhus tjänar pengar på andra patienter

Om Sollefteå sjukhus måste dra in en av fyra allvårdsavdelningar så kommer också sjukhuset att förlora inkomster från andra sjukhus som skickar patienter till Sollefteå.

I dag kommer många patienter från Umeå och Östersund men också från Sundsvall och Örnsköldsvik för till exempel knä- och höftledsoperationer.

Cirka tre och en halv miljon kronor kommer idag från andra landsting som skickar sina patienter till Sollefteå.

Ungefär lika mycket sparar landstinget genom att patienter från Sundsvall och Örnsköldsvik kan få vård i det egna landstinget i stället för att utnyttja vårdgarantin och opereras i andra delar av landet, det säger Hans-Olof Larsson, verksamhetschef för kirurgi och ortopedi vid Sollefteå sjukhus.

Med bara tre vårdavdelningar finns det enbart plats för dom egna patienterna. Men antalet specialistläkare kan ändå inte minskas eftersom samma antal behövs för en dygnetrunt verksamhet, säger Hans-Olof Larsson.

Därför anser han att det är slöseri att inte utnyttja den kapcitet som finns i Sollefteå och att inte ta möjligheten att samtidigt dra in pengar till verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".