Sundsvall

Peder Björk nytt kommunalråd

I dag tog Socialdemokraten Peder Björk över rollen som kommunalråd i Sundsvall. Tidigare kommunalrådet, Anita Bdioui, hoppade av i fredags, efter att flera lokala partiföreningar uttalat misstroende mot henne som kommunalråd.

Peder Björk var tidigare vice kommunalråd, men nu vill alltså Socialdemokraterna ha honom som nummer ett i Sundsvall och det har gått fort.

– Det känns omtumlande. Det har hänt väldigt mycket på den senaste en och en halv vecka, säger Peder Björk.

Han var tidigare vice kommunalråd i kommunen och tar nu över efter Anita Bdioui, som lämnade sin post som kommunalråd i fredags. Hon slutar efter en förtroendekris inom socialdemokratin i Sundsvall, där flera lokala partiföreningar inte ville se henne som kommunalråd, om det röda blocket skulle vinna valet i höst.

Istället var det några partiföreningar som ville ha Peder Björk som kommunalråd, och andra valde att inte nominera någon alls till posten. Formellt ska kommunfullmäktige fatta beslut den 26 april, men måndagen är i praktiken den första dagen på nya jobbet för Peder Björk.

– Det är spännande och en riktig utmaning att nu kliva in i den här rollen, säger han.

Men vad är det för egenskaper du har som gör att folk väljer att lyfta fram dig?
– Det är upp till andra att bedöma det.

Men någonting måste du kunna säga, vad är din bästa egenskap till exempel?
– Jag hoppas att man upplever att jag verkligen har ett engagemang och en vilja att vara med och påverka och förändra utvecklingen i Sundsvall. För så känner jag själv, jag vill verkligen vara med och ta ansvar och påverka och förändra framöver.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista