Ambulansvård allt viktigare

En bra ambulanssjukvård blir allt viktigare när landstinget ska spara pengar och stora neddragningar planeras på till exempel sjukhusen i Härnösand och Sollefteå.
Från och med nästa år ska det alltid finnas en sjuksköterska i ambulansen och vården i ambulansen ska i princip vara lika bra som vården på sjukhuset.

Katarina Fichtel leder projektet med en Ambulansakademi till Härnösand:

- Det är en enormt angelägen fråga för glesbygden.Har man inte tillgång till en näraliggande sjukhus ska man i alla fall ha tillgång till en kvalificerad vård om man blir akut sjuk, säger Katarina Fichtel.

Propplösande behandling redan i ambulansen vid hjärtinfarkter är en förbättring som redan blivit möjlig när man kan skicka ekg från ambulans till sjukhuset. Men det finns mycket mera som ambulanssjukvården ska kunna göra i framtiden, men personalen behöver utbildning och om ett par år hoppas Katarina Fichtel att ambulansakademin med högskoleutbildning och utvecklingsarbete ska vara i gång i Härnösand.
Kunskap som ska rädda liv:

- I slutänden handlar det om det. Det får absolut inte också sparas på ambulansvården om det ska sparas på sjukhusen, säger Katarina Fichtel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".