Västernorrland

Snabbare hjälp vid nödlägen

Länets kommuner ska delta i ett nationellt projekt som ska ge människor på landsbygden snabbare hjälp vid nödlägen. I dag är det många som har långt till närmaste räddningstjänst, ambulans och polis.

Men i och med det här projektet ska säkerheten på landsbygden bli bättre, säger Håkan Söderholm, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har fått i uppdrag av regeringen att tillsammans med Länsstyrelsen, Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen göra ett förslag över hur den här samverkan skulle kunna fungera. I ett första steg handlar det om att undersöka hur man ska kunna lösa finansieringen vid samverkan och även de lagliga förutsättningarna.

Hittills har Örnsköldsviks räddningstjänst och Ådalens räddningsförbund, där Härnösand, Sollefteå och Kramfors ingår, ställts sig positiva till försöket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista