Kramfors

Starka känslor inför smördemonstration

Det så kallade Smörupproret i Kramfors fortsätter med oförminskad styrka. Föräldrarna tycker att det är orättvist att bara Livsmedelsverket får informera på kvällens kommunfullmäktige och genomför därför en tyst demonstration utanför fullmäktigemötet.

Det handlar främst om vilket matfett barnen ska ha på sina smörgåsar och vilken fetthalt det ska vara på mjölken i glasen. Och frågan har skapat en ordentlig schism mellan föräldrar och kommunens ansvariga.

Slarvig hantering av medborgarförslag
Föräldrarna har lämnat in namnlistor där 2300 Kramforsbor kräver att  lättprodukterna ska tas bort.

– Men de lyssnar inte på våra krav utan bara hänvisar till Livsmedelsverket som har föråldrade rekomendationer, säger Ann-Christin Tjernström som är en av föräldrarna i Smörupproret.

Föräldrarna  lämnade även in ett medborgarförslag till förra fullmäktigemötet  men tycker att det hanterades slarvigt och sammanfattades dåligt av kommunfullmäktiges ordförande och kräver därför att det ska tas upp igen.

Livsmedelsverket informerar
Kramfors kommun å sin sida säger att man följer rekomendationerna från Livsmedelsverket. Fetma bland barn och ungdomar är ett problem och därför rekomenderas lättprodukter.

Till kvällens sammanträde har kommunfullmäktige bjudit in Livsmedelsverket för en information.

Det är orättvist tycker föräldrarna som anser att en motpart också borde ha fått vara med. 

Ska möta föräldrarna
Kerstin Kristiansson Karlstedt (S) är kommunfullmäktiges ordförande och hon säger att hon tänker gå ut till föräldrarna för att höra om de har något att säga.

– Det är bra att föräldrarna bryr sig om vad deras barn äter men stundtals blir diskussionerna för hätska, säger Kerstin Kristiansson Karlstedt.
Bl a har kommunens kostchef tagit emot många mail där tonen ibland varit mycket aggressiv.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista