Kramfors

Hätskt vid smördemonstration

Irritationen var påtaglig mellan demonstranter och socialdemokratiska politiker när det så kallade Smörupproret i Kramofors demonstrerade utanför Kommunfullmäktiges sammanträde. Och ingen lösning är i sikte vad gäller föräldrarnas kamp att slippa lättprodukter för sina barn.

Det var inte någon stor grupp som hade samlats till demonstrationen utanför Folkets Park i Kramfors sent på måndagseftermiddagen.

Vill ha röd mjölk och riktigt smör
– Vi har många som står bakom oss, men det var också svårt för många att komma ifrån den här tiden på dagen, säger Ann-Christin Tjernström, en av föräldrarna i Smörupproret.

Det föräldrarna kräver är att Kramfors kommun ska sluta servera lättmjölk och lättmargariner på skolor och förskolor.

– Det innehåller kemikalier som kan skada våra barn, säger Åsa Jernström, en av föräldrarna som inte vill att hennes son ska äta lättprodukter.

Socialdemokraterna tog debatten
Strax innan kommunfullmäktige startade kom så politikerna ut för att prata med demonstranterna.

Den största debatten fick kommunfullmäktiges ordförande Kerstin Kristiansson Karlstedt (S) ta och hon försvarade beslutet att bjuda in Livsmedelsverket till kommunfullmäktigemötet.

– Vi har fått material från föräldrarna om deras synpunkt. Nu vill vi höra vad Livsmedelsverket säger.

Motståndarsidans experter bjöds inte in
Men föräldrarna tycker att informationen till politikerna blir ensidig.

– Vi är inte experter på annat än våra egna barn, säger Åsa Jernström. Man borde ha bjudit in experter med motsats åsikt än Livsmedelsverket för att informationen skulle bli allsidig.

Föräldrarna ska bestämma tycker alliansen
Föräldrarna fick medhåll av oppositionen.

– Vi tycker att föräldrarna ska få bestämma vad deras barn ska äta, sa Bertil Böhlin (C)

Under diskussionerna blev stämningen ganska irriterad. Kerstin Kristansson Karlstedt (S) påpekade att det märks att det är valår.

Ful debatt med personangrepp och påhopp
– Diskussionen har varit hätsk länge. Den är inte trevlig alls. Jag tycker man kan diskutera under mer sansade former. Man har hoppat på enskilda tjänstemän. Till exempel har kostchefen i kommunen fått ta emot fula påhopp i mejl, säger Kerstin Kristiansson Karlstedt.

Även föräldrarna tycker att stämningen var hätsk men säger att det beror på att socialdemokraterna känner sig påhoppade och vägrar att lyssna.

Livsmedelsverkets råd gäller
– Det här väcker starka känslor. Ingen ska tala om för mig vad mitt barn ska äta och inte äta, säger Åsa Jernström.

Men kommunalrådet Jan Johansson (S) som höll en låg profil under demonstrationen säger att det är skolan och därmed kommunen som bestämmer över maten i skolan och förskolan, inte föräldrarna:

– Vi ska följa Livsmedelsverkets rekomendationer. För oss finns ingeting annat.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista