Västernorrland

Ny polisgrupp ska stötta brottsoffer

Polisen i Västernorrland ska bli bättre på att stötta och skydda personer som utsatts för olika brott och personer som lever med skyddad identitet.

Det arbetet har tidigare inte fungerat som det borde, enligt Svante Näsström på polisen i Västernorrland.

– Vi har varit väldigt fokuserade på bovar och att ta fast så många som möjligt. Det här med brottsoffer har kommit lite i skymundan, det har inte varit riktigt macho att hålla på med brottsofferarbetet, säger Svante Näsström.

Han jobbar med personskyddsfrågor inom polisen Västernorrland och har tagit initiativet till en ny grupp som enbart ska jobba med att ha kontakt med brottsutsatta och människor med olika former av personskydd. Går planerna i lås startar gruppen sitt arbete redan i juni.

Viktiga frågor att ta tag i är arbetet med uppföljning av besöksförbud. Förra året beviljades ungefär 70 ansökningar om besöksförbud i länet, och mer än hälften av dem överträddes. Gärningsmannen tog alltså kontakt med sitt offer, som han eller hon förbjudits att besöka.

Gruppen ska också jobba för att stötta och skydd de som har skyddade personuppgifter. Bara i Västernorrland och Jämtlands län finns det omkring 240 personer som lever under skyddad identitet enligt uppgift från Skatteverket. Varje år ökar antalet människor med skyddad identitet i Sverige, med omkring sex procent.

En av dem är Sofie som egentligen heter något annat. Hon har varit skyddad i snart tio år på grund av hot inom familjen och hon skulle gärna haft mer kontakt med polisen under den tiden.

– Jag tycker att stödet kunde ha varit mycket bättre, jag känner inte att vi haft så mycket stöd utom i bland när det har dykt upp någonting.

Har du känt dig trygg under de här åren?

– Jag tycker inte jag har känt mig så trygg. Poliserna här tar en inte på så stor allvar förrän det hänt nått stort, säger hon.

Svante Näsström har full förståelse för Sofies åsikt. Men han tror på en förbättring

– Det här har ju tidigare skötts lite grann med vänster hand. När det har dykt upp nått speciellt då har man hjälpt någon person, men man har inte jobbat heltid med de här frågorna. Men nu har vi fått det här på heltid och då ha förutsättningarna att stötta och hjälpa ökat betydligt, säger han.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista