Elöverkänsliga nonchaleras av sjukvården i länet

Sjukvården i länet saknar beredskap och kunskap för att ta hand om människor med nevrosomatiska symtom, till exempel elöverkänsliga.

Den som har den typen av problem och vänder sig till sjukvården får för det mesta vare sig en diagnos eller behandlingsförslag.

Britt-Inger Edström i Sundsvall har ofta bemötts med oförstående när hon tillsammans med sin man Sören sökt hjälp.

Ingen hjälp, och det är inte ovanligt, för många människor med samma typ av symtom som Britt-Inger Edström blir en del av tillvaron en kamp för att hitta en läkare som är beredd att lyssna. Många ger upp och slutar söka hjälp.

I Västernorrland finns ingen handlingsplan för hur människor med den här typen av problem ska bemötas - än mindre behandlas. I Västerbotten finns sedan flera år en modell för hur patienterna ska tas emot. Några utgångspunkter i den är att ge patienterna tid och ta deras symtom på allvar, och även om den inte går mycket längre än så finns där i vart fall en grund för respektfullt bemötande.

Men nu pågår ett projekt i länet för att förbättra situationen här. Detr är Margareta Brodin vid länshälsan i Härnösand som har uppdraget att utarbeta ett förslag till hur ,människor med nevrosomatiska symton ska behandlas när dom söker sig till vården.
Hon vill idag inte säga något om sitt arbete offentligt, men i slutet av mars eller början av april ska det gå att få besked om hur förslagen ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".