Örnsköldsvik

Idrottsföreningar i ekonomisk kris

Flera idrottsföreningar i Örnsköldsvik har hamnat i ekonomisk kris. Värst är det för Örnsköldsviks innebandy med över 500 aktiva. Här bestämmer politikerna i kultur och fritidsnämnden i nästa vecka om skulderna på en halvmiljon ska betalas snarast eller via en avbetalningsplan.

– Pengarna finns inte och kräver politikerna pengarna direkt så försvinner föreningen, säger tjänstemän på fritidskontoret.

Hyresskulden har byggts på under åren och uppgår nu ganska exakt till en halv miljon kronor.

– Kort kan man säga att kostnaderna har helt enkelt varit för höga i förhållande till intäkterna, säger Lars Eidenvall i den nybildade styrelsen.

– Det som ändå är glädjande är att vi för första gången ser ut att göra ett plusresultat denna säsong.

– Praxis för föreningar med hyresskulder är ju att man kommer överens om en avbetalningsplan och det utgår jag från att det blir i vårt fall också, säger Eidenvall.

Friska Viljor, division 3 lag i fotboll, har idag hyresskulder på ungefär 200 000 kronor. Jörgen Åkerman är fotbollsordförande:

– Vår ettåriga sejour i superettan blev dyr på många sätt. Vi lider fortfarande av sviterna efter detta spelår.

Just nu fullgör FV sin avbetalningsplan mot kommunen. 10 000 kronor i månaden.

– Vårt och säkert många andras problem är att det inte längre går att hitta människor som vill jobba gratis för en förening, säger Åkerman. Vi har tappat flera sådana som grundlagt en bra ekonomi tidigare.

Åkerman anger också att kommunens hyressättning gör sitt till för att försvåra en sund ekonomi.

I Husum har idrottsalliansen klara ekonomiska problem. Detta sedan den finländska koncernen M-real bestämt sig för att dra in det miljonbidrag klubbarna i alliansen fått ta del av i många år. I år är bidraget halverat för att i nästa år försvinna helt. Nu begär alliansen att tillfälligt stöd av Örnsköldsviks kommun på 140 000 kronor.

– Får vi inte dessa pengarna tvingas vi förmodligen verkställa det varsel som lagts och som innebär en osäker situation för våra fyra anställda, säger Lars Ulander, ordförande i idrottsalliansen.

Även ryttarklubben i Örnsköldsvik är i ekonomisk kris. Kvarkan som drabbade flera av hästarna 2008 har fört med sig att antalet ridelever har minskat kraftigt och nu kommer klubben att begära ekonomiskt stöd av kommunen för att överleva.

I Sundsvalls tycks det här problemet inte alls vara av samma dignitet. Hos kommunen ligger för närvarande inga krav på klubbar om obetalda hyror.

Däremot är det känt sedan tidigare att det framgångsrika basketlaget Sundsvall Saints inte längre får vara kvar i den högsta serien. Detta på grund av ekonomiska problem.

Det mest akuta just nu tycks vara IFK Sundsvalls situation. Division 2 laget i fotboll är skyldig Medelpads fotbollförbund 60 000 kronor.