Västernorrland

Enklare att få legitimation för ID-lösa

Det ska bli enklare för personer som har uppehållstillstånd men inte är legitimerade att få legitimation. Förändringen ska träda i kraft den 1 oktober i höst och innebär att personer som fått uppehållstillstånd under ett namn kunna få id-kort under samma namn. 

Regeringen har skickat ut ett förslag på remiss om ett nytt sätt att styrka identiteten vid ansökan om id-kort hos Skatteverket. Förslaget ska kunna lösa individers och kommuners problem kring intygsgivning och innebär att en person som har fått uppehållstillstånd under ett namn ska kunna få id-kort under det namnet.

En person som har haft svårigheter med att leva utan legitimation men nu har fått legitimation är Omar Mohammed som kom till Sverige från Somalia 2008.

– Varje gång jag skulle ta ut min lön så var jag tvungen att kontakta integrationsenheten så att en intrygsgivare skulle följa med mig. Jag kunde varken åka tåg, öppna bankkonto, gå på krogen eller ta körkort, säger Omar.

Innan förändringen träder i kraft den första oktober, är det kommunala tjänstemän eller nära släktingar som har jobbet att legitimera personer utifrån migrationsverkets handlingar, vilket Per Östberg anser kan vara riskabelt. 

– Om personen visar sig att inte vara det han/hon utger sig för att vara,så kan intrygsgivaren bli misstänkt för olaga intygsgivande, säger Per.

För att förhina detta ska Skatteverket få tillgång till uppgifter vid Migrationsverket om personens uppehållstillstånd för att säkerhetsställa för att säkerställa att det finns en koppling mellan den identitet som finns registrerad och den fysiska person som har ansökt om id-kort.

Omar Mohammed berättar hur hans liv förändrats sen han fick sitt id kort.

– Nu kan jag göra allting som man kan göra,alla kan lita på mig. Det är inte som förr då det fanns mycket jag inte kunde göra,säger Omar.

Gina Dirawi
gina.dirawi@sr.se