Västernorrland

Det är här livskvaliten finns

Den 12:e juni bjuder Sundsvallsregionen in till picknick - i Stockholm!
– Vi vill visa hur mycket större livskvalitet man kan få här uppe, säger Marlene Bolstad, inflyttningsledare i Härnösand.

Härnösand var först ute med resorna ner till Stockholm för att locka presumptiva nya inflyttare.

Bjuder på smörgåsar och lockar med billigt boende
I år är det en hel radda kommuner från Sundsvallsregionen som satsar tillsammans och bjuder in Stockholmarna till picknick i Rosendals trädgård på Djurgården den 12:e juni.

– Vi kommer att berätta om de biligare bostadspriserna här. Man tjänar tusenlappar varje månad, pengar som man kan använda till annat, säger Marlene Bolstad som är inflyttningsledare i Härnösand.

Villan kostar under miljonen
Snittpriset för en villa i Stockholm det senaste kvartalet ligger på 3,6 miljoner. Rikssnittet har passerat två miljoner.
I Västernorrland är snittpriset fortfarande under en miljon.

– Och så har vi nära till allt; skog och natur, sjö och hav, kultur och elitsport, säger Marlene Bolstad.

Norrlands största arbetsmarknad
Men jobben är förstås en orosfaktor för den som funderar på att lämna Stockholm.

– Vi kommer att ha med oss aktuella jobblistor för att visa på vilka lediga jobb som finns i regionen. 70 procent av alla jobb utannonseras aldrig. Sett över hela regionen finns det goda chanser att hitta ett arbete. Vi har Norrlands största arbetsmarknad i vår region, betonar Marlene Bolstad.

Har lockat inflyttare förut
Tidigare arrangemang i Stockholm har lockat inflyttare.

– Vi skulle aldrig upprepa det här om vi inte visste att vi varje gång får napp från några familjer som bestämmer sig för att flytta.

Barnfamiljer och pensionärer
Det är ofta barnfamiljer som ser de stora fördelarna med att lämna storstadens stress. Här kan de bo större och bättre till en billigare kostnad.

Men även pensionärer som är klara med sitt yrkesverksamma liv väljer att flytta hit, och kanske flytta tillbaka, efter flera år i Stockholmsregionen.

Söker pendlarna
I år har man skaffat adresser till 10 000 personer i Stockholmsområdet som idag pendlar långt till sina jobb.

Även i Västernorrland kan man behöva pendla till sitt jobb men resorna går ofta ganska snabbt.

Men det finns ju saker i Stockholm som inte finns här. Kommer de inte att sakna kungens slott, shoppingen och krogarna vid Stureplan?
– Nej, det livet har de ju redan levt. Nu är det ett nytt kapitel i deras liv. Och det är det de vill uppleva och förverkliga här uppe.