Örnsköldsvik

Sfi-bonus kan införas i hela landet

Den bonus som elever vid SFI, Svenska för invandrare, får om de snabbt klarar av sina studier kan komma att införas i hela landet från och med i höst - trots att det saknas en utvärdering av försöket.

Bonusen infördes i Örnsköldsvik i höstas som ett försök och innebär att den som får betyget godkänt inom ett år också får ekonomisk ersättning:

- Det är bra att vi får bonus när vi studerar, säger Jannapa Boontan, en av eleverna som fått ta del av bonusen.

- Det var viktigt för mig att få pengarna. Annars lever vi bara på min flickväns studielån, säger Murat Akadeniz som också fått en bonus.

Sammanlagt är det åtta elever av 65 som fått en bonus. Tanken med bonusen är att motivera nyanlända invandrare att snabbare avsluta sina svenska studier på SFI. Jannapa Boontan och Murat Akadeniz gillar bonussystemet men säger att bonusen inte var det som motiverade mest:

- För mig är jobb viktigast. Pengar kan hjälpa men jag måste lära mig svenska för att kunna få ett jobb, säger Jannapa Boonatan.

Regeringen vill att bonussystemet införs i hela landet redan till hösten, trots att den utvärdering av försöksverksamheten som regeringen beställt inte är klar. Anette Bergström är rektor för Sfi i Örnsköldsvik, som är en av skolorna där försöket genomförs:

- Det är förhastat. Det känns soma tt de inte har tid att vänta in. Vi har startat upp bonussystemet för att de ska testa men det brydde de sig inte om, säger hon.

I regeringens proposition räknar man med att bonussystemet kommer att kosta omkring 100 miljoner kronor per år. Pengar som skulle kunna användas till annat inom verksamheten tycker Anette Bergström.

- Vi skulle kunna använda pengar till praktikplatser, säger hon.

I dag beslutar riksdagen om sfi-bonusen ska gälla i hela Sverige från och med första september.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se