Västernorrland

Uzbeker i länet trakasseras

Den uzbekiska säkerhetstjänsten spionerar på uzbeker som flytt till Sverige, det berättade Ekot i måndags morse.

I Västernorrland finns det många flyktingar från Uzbekistan, som fick politisk asyl efter att ha blivit förföljda av regimen.

En av dem är journalisten Kudrat Babadjanov.

– Jag skriver olika artiklar, och den uzbekiska regimen har mycket information om mig. Jag är rädd och blir stressad över det, säger Kudrat Babadjanov.

Kudrat Babadjanov fick politisk asyl i Sverige 2006. Han flydde från diktaturens Uzbekistan där oberoende journalister och oppostionella politiker förföljs och trakasseras av regimen.

Kudrat Babadjanov var en av dem som rapporterade om massakern i staden Andijan 2005, då hundratals människor sköts ihjäl av militär, efter att ha protesterat mot regimen i landet och president Karimov. Han hjälpte också utländska medier att få ut information om Andijan.

Efter stängdes alla oberoende medier ner, flera utländska journalister tvingades lämna landet och trakasserierna mot inhemska journalister och oppositionella ökade. Kudrat Babadjanov fruktade för sitt liv och till slut flydde han landet.

Nu jobbar han som journalist i Sverige och skriver om vad som händer i diktaturens Uzbekistan. Hans fru och barn är kvar i landet. Flera gånger har de försökt lämna Uzbekistan, men stoppats vid gränsen av militär och polis.

– Vi skriver mycket artiklar om Uzbekistan på webben och i olika bloggar. Och när jag skrivit en artikel så ringer nån hem till min fru och trakasserar henne och mina barn.

Så de märker direkt när du arbetar som journalist och skriver om vad som händer i Uzbekistan?
– Uzbekistan har spioner mot min familj och mot mig direkt, säger Kudrat Babadjanov.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Lotte Nord
lotte.nord@sr.se