Västernorrland

Hyresgäster maktlösa – och strömlösa

Flera hyresgäster i Härnösand och i Essvik i Sundsvall är utan ström. Elbolaget har klippt strömmen efter att skandalomsusade fastighetsägaren inte har betalat elräkningarna. En besvärlig situation för hyresgästerna, enligt kommunjurist Arne Mattisson, eftersom det inte finns någon direkt hjälp att få.

Det är hyresvärden Bostad Nord, ett bolag med samma ägare som skandalomsusade fastighetskoncernen Wallholmen, som inte har betalat elräkningarna för sina fastigheter i Härnösand och i Essvik i Sundsvall.

Därför har strömmen stängts av elbolaget för de boende.

– Det är hemskt när barnen drabbas, säger Anette Berggren som bor i ett nu strömlöst hus i Essvik.

Hyresgästen Anette Berggren berättar för Sveriges Radio Västernorrland att hon hört att elbolaget tänkt stänga av strömmen redan den 11:e maj, men att de gett Bostad Nord något längre tid att betala för att skona hyresgästerna.

– De tycker väl synd om oss som tredje part, berättar Anette Berggren.

I måndags kunde dock inte elbolaget vänta längre. Bostad Nord har inte inkommit med betalningen och elen stängdes av vid lunchtid under måndagen. Sedan dess är det strömlöst för de boende i Bostads Nords fastigheter i Härnösand och Essvik i Sundsvall.

Ger rådet att inte betala hyran
Enligt Hyresgästföreningens jurist Ulf Lampell har de skickat ut information till de boende som berörs av strömlösheten, att hyresgästerna kan vänta så länge de kan med att betala hyran. Detta eftersom det, enligt honom, snart kan bli så att fastigheterna kan tvångsförvaltas och få ny ägare.

– HSB i Härnösand är intresserad av fastigheterna både i Härnösand och i Sundsvall, säger jurist Ulf Lampell.

HSB kan hjälpa till som tvångsförvaltare
Enligt HSBs affärschef, Krister Bergkvist, stämmer det att de är intresserade av att bli aktör i en tvångsförvaltning.

– Ja, vi är väldigt intresserade av att hjälpa till, vi känner för hyresgästerna, säger Krister Bergkvist till Sveriges Radio Västernorrland.

– Så fort vi får ett underlag ska vi sätta oss ner. Beslutar vi oss för att vara med på denna tvångsförvaltning så går det snabbt till beslut, fortsätter Krister Bergkvist.

Ingen hjälp innan tvångsförvaltning
Tills dess att en tvångsförvaltning träder i kraft får hyresgästerna leva med strömlösa fastigheter. Det finns ingen myndighet som träder in och tillfälligt betalar elräkningarna vid sådana här tillfällen, enligt kommunjuristen Arne Mattisson på Sundsvalls kommun.

– De får ingen direkt hjälp, säger Arne Mattisson till Sveriges Radio Västernorrland.

Varken Socialtjänsten/Socialförvaltningen eller Miljökontoret/Miljöförvaltningen kan gå in med hjälp.

Enligt Mattisson hjälper Socialförvaltningen enskilda personer som inte kan betala sina utgifter. Men i detta fall är det fastighetsägaren (Bostad Nord) som inte betalar elräkningen. Därför är det inte upp till Socialförvaltningen att hjälpa till, enligt Mattisson, även om det är de enskilda hyresgästerna som drabbas som tredje part.

– Socialtjänstlagen är inte tillämplig i det här fallet, säger Arne Mattisson.

Miljöförvaltningen skulle kunna agera, enligt Mattisson, men förvaltningen agerar om eller när det finns en risk för människors hälsa i boendemiljön.

– Men de får ingen direkt hjälp av miljöförvaltningen heller, Miljöförvaltningen agerar gentemot fastighetsägaren, säger Arne Mattisson.

– Som det ser ut nu så finns det inte ett enhetligt bra system, fortsätter Arne Mattisson, kommunjurist på Sundsvalls kommun.

Kan betala själva
Det är svårt för de boende i Essvik och Härnösand att snabbt få hjälp och få strömmen tillbaka enligt Mattisson, något som Eva Moberg, jurist på Konsumentverket håller med om, men enligt henne kan det finnas några alternativ för hyresgästerna innan en totalförvaltning träder i kraft.

– Den enda akuta lösningen som möjligen kan fungera är att avhjälpa felet själv, att betala elräkningen och sedan kontakta hyresvärden, säger Eva Moberg till Sveriges Radio Västernorrland.

Ingen kontakt med ansvariga
Sveriges Radio Västernorrland har upprepade gånger, utan resultat, sökt de som är ansvariga för Bostad Nords fastigheter i Essvik, Sundsvall samt Härnösand.

När Sveriges Radio Västernorrland ringer bolagets telefonväxel och blir hänvisade till den person som enligt dem är fastighetschef, meddelar den personen att denne inte längre är ansvarig för fastigheterna där strömmen klippts, och hänvisar istället till bolagets vice vd.

När Sveriges Radio Västernorrland ringer bolagets vice vd, hänvisar den personen till bolagets vd.

Sveriges Radio Västernorrland har upprepade gånger ringt bolagets vd utan resultat.