Sundsvall

Mångas framtid avgörs

Onsdag och torsdag blir det fullt hus på Migrationsverket i Sundsvall när framtiden för omkring 150 personer som sökt uppehållstillstånd i Sverige ska avgöras.

För första gången prövar verket att kalla många människor till intervju under kort tid -och nu handlar det om människor som sökt förlängt eller permanent uppehållstillstånd eftersom dom har sin partner här i landet.

Det är för att minska köerna som Migrationsverket i Sundsvalls testar ett nytt grepp och kallar 150 personer under två dagar.

Alla de som kallats har redan ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som de fått eftersom de har en nära anhörig i Sverige.

Enligt Ronny Söderberg, beslutsfattare på Migrationsverket i Sundsvall, handlar det om enkla utredningar där de allra flesta som söker får permanent uppehållstillstånd. I regel efter att ha haft ett tidsbegränsat tillstånd i två år. Genom att kalla många sökande under en kort tid kan handläggarna jobba undan ärenden, och lägga kraft på andra utredningar.

I Migrationsverkets väntrum väntar Thom Le Thi Thanh från Vietnam och hennes sambo PO Björk, på att få komma in till intervju. Thom Le Thi Thanh har sökt permanent uppehållstillstånd och PO Björk tycker att det är bra att Migrationsverket gör ett försök att snabba upp beslutsprocessen när det gäller uppehållstillstånd till nära anhöriga.

– Det är ju långa väntetider så fixar de det här så är det bra.

Känner du någon oro att ni inte ska få den tid ni behöver när det är så många människor här som ska intervjuas under så kort tid?

– Nej, inte ett dugg. Det är nog ingen fara, säger han.