Sundsvall sköt bort AIK från kvalseriechans

Med fem mål på 15 skott sköt Sundsvall bort AIK från den omedelbara kvalseriechansen i ishockey.
Det blev seger med 5-3 (2-0, 0-1, 3-2) i Hovet.

Sundsvall sköt bara tre skott mot mål i den första perioden i det superallsvenska mötet.
Två gick in.

Dan Tryborn tryckte in 1-0 i numerärt överläge med 1.26. Drygt tio minuter senare styrde Andreas Lundin påpassligt in en skottpassning från backveteranen Tomas Nänzén.

- Vi var alldeles för tveksamma i första perioden. Vi måste våga ligga på mer i anfallszon, det gäller att åka ”grillor”, konstaterande comebackande veteranen Anders Gozzi när han intervjuades i den första periodpausen.

Gozzi, som gjorde hemmadebut efter sin comeback, lydde sitt eget råd. Drygt sex minuter in i mittakten forcerade 36-åringen in en reduceringspuck.

Svängig slutperiod

Slutperioden blev lika svängning som dramatiskt. Inom den första minuten dödade AIK först ett friläge innan Sundsvall kontrade in 3-1 genom Niklas Zetterström.

Men ledda av Gozzi och med hjälp av många Sundsvallsutvisningar kom AIK åter in i matchen. Johan Forsander reducerade och Gozzi kvitterade, båda målen kom i numerärt överläge.

Då trodde de flesta att AIK skulle ta över tillställningen. Men en AIK-utvisning gav effektiva Sundsvall den chans som Sune Bergmans mannar behövde - och backen Mattias Svedberg svarade med att dundrade in 4-3 efter 16.34.

Jim Brithén tog ut målvakten i slutskedet, men det innebar bara att Erik Tägtström kunde fastställa slutresultatet till 5-3 med en halvminut kvar på klockan.

- Jag är helnöjd med laget. Vi gick runt på fem backar och alla gjorde ett storstilat jobb, sade Sundsvalls tränare Sune Bergman.

- Sundsvall spelade strikt och smart. Vi förlorar matchen i första perioden då vi är avvaktande och ointresserade. Det gör att vi får jaga resten av matchen, analyserade AIK:s Jim Brithén.

- Att Gozzi är bäst i vårt lag säger väl en del.

Mora klart

I övrigt i superallsvenskan så kryssade sig Mora till kvalserien borta mot Bofors. Karlskogalaget vann med 3-2 efter förlängning, men Mora kunde jubla åt den säkrade seriesegern och kvalserieplatsen.

Hammarby vann med 4-2 borta mot Västerås och Skellefteå slog Oskarshamn med samma siffror. Det betyder att Hammarby (25 poäng, två plusmål), Skellefteå (23 poäng, 14 plusmål) och Sundsvall (22 poäng, ett minusmål) strider om den andra direktplatsen.

AIK och Bofors får i stället rikta in sig på att nå kvalserien genom play off-spel.

- Givetvis är det ett misslyckande att inte ta en av de två platserna till kvalserien. Men vi har ännu chansen att lyckas ta oss dit genom play off, konstaterade AIK-tränaren Jim Brithén.

Den sista omgången av superallsvenskan spelas på onsdag, då möts Hammarby-Bofors, Sundsvall-Skellefteå, Mora-AIK, samt Oskarshamn-Västerås.

Lars Markusson/TT

040222-1907

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".