Landstinget ändrar rutiner efter avslöjande om skattefria ersättningar till Norrdanschefen

Landstingets förre chef för regional utveckling Christer Rytterskog säger att det från och med idag är ändrade rutiner för hur ersättningar betalas ut till chefer.

Som Radio Västernorrland avslöjat så har chefen för Norrdans, Jeanne Yasko, under flera år tagit emot  skattefri ersättning för koreografi och danslektioner. Pengarna har utbetalats till en ideell förening och på sidan om hennes vanliga lön på 41000 kronor i månaden.

Christer Rytterskog säger att detta är kutym och ett vanligt sätt i liknande kretsar att betala ut ersättning, men han kommer inte på något annat exempel. Han säger också att han förutsätter att Yasko betalat skatt som hon ska på ersättningarna.

Trots att Jean Yasko är heltidsanställd som chef för Norrdnas har hon år efter år fått pengar vid sidan om när hon koreograferat föreställningar och haft danslektioner med sina dansare.

Pengarna har inte betalts ut till Jean Yasko personligen, utan istället har de gått till en ideell föreningen, Moving Productions som drivs av hennes förre sambo.

Vad föreningen gjort med pengarna är oklart eftersom ideela föreningar inte behöver redovisa sin ekonomi.

Genom att använda sig av en mellanhand på det här sättet har Jean Yasko undvikit att betala inkomstskatt för arbete hon utfört på Norrdans.

Landstinget har genom att betala ut pengarna till en förening struntat att betala staten sociala avgifter och skatter

Föreningen har heller aldrig betalt skatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".