1 av 2
Resenärerna som skulle flyga från Örnsköldsvik var tvungen att ta bussen till Kramfors på grund av pilotstrejken. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Märta Andersson, en av flygresenärerna som fick ta bussen till Kramfors i stället för flyget. Foto: Anna Ahlström
Västernorrland

Flygen fortsatt inställda i morgon

Pilotstrejken gör att Sundsvallsflyg och Högakustenflyg har ställt in alla sina avgångar i dag. Flygen ställs också in i morgon. Parterna i flygkonflikten har träffats i dag för för att hitta en lösning när det gäller frågan om bemanningsföretag. Kommer inte partnerna överens utökas strejken ytterligare på onsdag.

Drygt 230 piloter vid fyra regionalflygbolag gick ut i strejk tidigt i morse. Uppemot 10 000 passagerare drabbas av tvådagarsstrejken och i länet berörs flygplatsen Sundsvall men också i Örnsköldsvik, där är i stort sett all trafik inställd. I dag har runt 500 passagerar drabbats. En av dem är Märta Andersson.

- Jag måste nu i stället åka buss till Kramfors och sedan flyga därifrån till Stockholm, säger hon.

Hon förstår att piloterna strejkar.

- Det är viktigt för dem att markera. Det viktiga är att det inte går ut över allmänheten för mycket, säger Märta Andersson.

De fyra bolag som omfattas är Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg och strejken fortsätter till på onsdag om parterna inte kommer överens. 

I centrum för konflikten står alltså frågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag. Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, menar facket.

- Vi hoppas att de inser hur allvarligt vi tycker att det är. Vi kommer inte ge oss på den punkten, säger Ulrika Melinder, från fackförbundet Svensk pilotförening.

Strejken är ett hårt slag mot Höga Kusten flyg. Först var det askmolnet som satte stopp för flygningar, sen en strejk i slutet av maj och nu återigen en strejk.

- Det är negativt för branschen, säger Niklas Häggström, marknadschef på Högakustenflyg.

Under eftermiddagen bussades passagerarna från Örnsköldsvik till Kramfors flygplats för att flyga därifrån i stället. Passagernara i Sundsvall har fått sina biljetter ombokade på andra flyg med andra bolag eller på tåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".