Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Timrå

Föräldrar får brev om alkohol

Timrå kommun vill stoppa langningen av alkohol till ungdomar och har därför startat kampanjen "Tänk Om".

Kommunen och polisen har i dagarna skickat brev till alla föräldrar med barn i åttan och nian, för att inför skolavslutningen uppmärksamma problemen med langning.

Tanken är att föräldrarna ska diskutera alkoholens konsekvenser med sina barn.

Enligt Folkhälsoinstitutets senaste lokala undersökning var det mellan 12 och 13 procent av eleverna i nian i Timrå kommun som fick dricka alkohol med sina föräldrar.

Britt-Louise Nyholm som är folkhälsosamordnare i Timrå kommun, tycker att siffrorna är mycket oroande, men hoppas att man genom kampanjen kan göra en förändring.

– Vi hoppas att föräldrarna ska få en tankeställare och ändra sin uppfattning och skapa gemensamma mål med sina barn för att förhindra att dem ska dricka alkohol,säger Britt-Louise Nyholm.

Timråbon och mannan Anita Danielsson berättar vad hon tycker om "Tänk om"-kampanjen.

– Det är bra att man påminns om det här, jag tycker att det är en bra kampanj, säger hon.

Timrå kommun och polisen i Timrå ligger bakom kampanjen.  Polisen kommer att arbeta väldigt aktivt med att förhindra att ungdomar dricker alkohol.

– Vi kommer att vara där ungdomarna befinner sig och om vi ser dem med alkohol kommer vi att beslagta det och kontakta föräldrarna, säger Eva Lindberg, närpolischef i Timrå kommun.

Gina Dirawi
gina.dirawi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".