Västernorrland

Sakta men säkert vänder arbetsmarknaden

Varslen minskar, antalet lediga jobb ökar och fler får arbete.  Det enligt senaste prognosen från länsarbetsnämnden. Men arbetslösheten kommer först att stiga under året, och nästa år, 2011 börjar den sjunka.

- Det är på rätt väg, säger Michael Persson, arbetsförmedlingschef i Sundsvall, men vi är ju vana att alla förändringar ska ske snabbt. Negativa händelser sker alltid drastiskt och omedelbart, men att återställa allt igen tar tid. Nu har i presenterat vårens prognos för resterande del av året och för 2011, och där är vi på rätt väg i länet.

- Visserligen kommer arbetslösheten att stiga under året, och först 2011 sjunker den. Däremellan har vi val i landet och det brukar innebära förändringar i arbetsmarknadspolitiken, eftersom det är det politikområde som påverkar så gott som alla och är den viktigaste motorn i tillväxten.

- Våra prognosintervjuer med företagen visar på en stark tilltro till en vändning av arbetsmarknaden. Fortfarande har företagen ledig kapacitet efter den ekonomiska nedgången, så det dröjer innan vi ser nyanställningar i större omfattning.

Samtidigt lämnar många arbetsmarknaden och vi i Västernorrland tillhör de "glesbygdslän" där generationsväxlingen slår hårdast.

- Arbetslösheten stiger, men inte i samma takt som tidigare. Det verkar lossna med lediga platser - vi ser en ökning med nära 50 procent jämför med maj 2009. Och fler går till arbete. Nystartsjobben ökar och det är en god utveckling för båda parter. För arbetsgivare att våga komma till skott med anställning och för arbetssökande att få in en fot i ett företag.

Det egna företagandet ökar och det är ett positivt tecken. Vi ska ju komma ihåg att utvecklingen av landets ekonomi sker i småföretagen. Att människor vågar satsa i större utsträckning är framtidstro.

- Övergången av utförsäkrade från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen har nu pågått sedan årsskiftet och verkar ha hittat en stabil nivå med ca 400 nya varje månad. Vi är nöjda med resultaten och vet att det har gett många en ny chans på arbetsmarknaden. Det ger också jobbcoachningen, där resultaten hittills visar att mer än 20 procent går till arbete inom 14 dagar efter avslutad coachinsats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".