1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix/Arkiv
2 av 2
Per Silverliden länspolismästare i Västernorrland. Foto: Christer Suneson
Västernorrland

Polisen kämpar mot övertidsberg

Polisen i Västernorrland jobbar allt mer övertid.

Första kvartalet i år ökade övertiden med 26 procent och polisen har därför satt som mål att övertidskostnaderna måste minska.

Men ett ökat antal stora evenemang i Sundsvall i sommar gör att övertidsberget för polisen växer ännu mer.

– Vi försöker lösa så mycket det går på ordinarie tid men vi får skjuta till övertidstimmar för att få det att gå i lås, säger Robert Svedberg hos polisen i Sundsvall. 

Övertidsarbetet för polisen i sommar kan läggas på ett extra ansträngt år för hela polismyndigheten i Västernorrland. Bland annat har den stora dopningshärvan och flera tunga mordutredningar fått polisens arbetsscheman att spräckas fullständigt.

Det första kvartalet i år ökade övertiden med över 1000 timmar jämfört med 2009. Det kostade över 1,6 miljoner kronor för en polismyndighet som redan går kraftigt back ekonomiskt. Och att få ner övertidskostnaderna är nu prioriterat, säger länspolismästaren Per Silverliden.

– Övertiden är en viktig del i besparingspaketet, säger han.

Bland annat handlar det om att lägga scheman smartare och att polisen hjälper varandra mer över kommungränserna. Dessutom hoppas Per Silverliden att de nya poliserna, som är på gång till länet, ska lätta på arbetsbördan.

– Vi får omkring 50 nya poliser till länet och det här året kommer att innebära en rejäl ökning av poliser. De kommer den yttre tjänstgöringen till del, säger länspolismästare Per Liverliden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".