FÖRLÄNGNING IGEN - LINKÖPING VANN

Matchserien mellan Timrå och Linköping har utvecklats till SM-slutspelets verkliga rysare.
Förlängning för tredje matchen i rad - och den här gången var östgötarna starkast och reducerade till 2-1 i matcher.
Även om Fredrik Emvalls 2-1 efter 2.11 blev kraftigt omdiskuterat.

- Det kändes ändå som det var vår tur att vinna, kommenterar Linköpingstränaren Roger Melin.

Ett par timmar innan nedsläpp kom beskedet att hockeyförbundets disciplinnämnd beslutat stänga av Linköpings stjärnmålvakt Fredrik Norrena i två matcher, efter dennes vårdslösa spel mot Robert Carlsson i Stångebrohallen i onsdags kväll. Ett besked som retade gallfeber på hela Linköpingslägret och inte minst tränaren Roger Melin.

- Pinsamt och skrattretande, dundrar Melin som får klara sig utan Norrena också i söndagens fjärde kvartsfinal.

Samtidigt kom Timrå till spel utan Kimmo Kapanen mellan stolparna, som kastade in handduken under eftermiddagsträningen på grund av ljumskproblem.

Ersättarna - Corey Hirsh i Timrå och Daniel Sperrle i Linköping - går emellertid inte av för hackor och skötte sig också med den äran.

Den tredje SM-finalen utvecklades till ännu en rysare, trots att Timrå hade stora chanser att avgöra i andra perioden.

Efter en avvaktande matchinledning lyckades hemmalaget rättvist pricka in 1-0 i power play efter 16.23 då backen Kalle Koskinen med en genialisk passning fann en fristående Valeri Krykov som bara hade att raka in pucken i öppet mål.

Överraskande mål

Timrå var också rejält på gång att punktera tillställningen i mitten av andra perioden, då Linköping i stället passade på att överraska den fullsatta ishallen.

Gästerna spelade i numerärt underläge när Per Eklund erövrade pucken vid blå linje och accederade raka spåret mot Timråmålet och lyckades - trots hård uppvaktning av backarna Kalle Koskinen och Pär Styf - pricka in kvitteringen bakom Corey Hirsch. Matchens verkliga prestation.

Precis som i de tidigare matcherna blev Linköping starkare ju längre matchen led och i tredje perioden hade gästerna flera chanser att avgöra.

Jussi Tarvainen missade exempelvis två frilägen med Hirsch. Även Fredrik Emvall missade helt öppet mål.

Men den 27-årige Linköpingsforwarden skulle komma att få revansch i förlängningen. Efter drygt två minuter skjuter Per Eklund ett skott som Hirsch först räddar, men Emvall är kvickt framme trycker in returen. Vilt jubel i Linköpingslägret som nu har ett ypperligt läge att kvittera till 2-2 i matcher på söndag.

Timråspelarna protesterade kraftigt mot domslutet, då man ansåg att Per Eklund skott träffat Corey Hirshs hjälm och att det skulle ha varit avblåst.

Besvikelse i Timrå

Men när domare Ulf Rönnmark kontrollerade situationen med hjälp av måldomarens videokamera hade Linköpingsspelarna redan åkt av isen - så säkra var de på att målet var korrekt.

- Jag tyckte att det var ett helt riktigt beslut och det kändes också som att det var vår tur att vinna i en förlängning. Nu är vi med på allvar igen och kommer att kriga hårt för att vinna hemma på söndag, menar Roger Melin.

Timråtränaren Kent Johansson var besviken.

- Framför allt kändes det onödigt att vi släppte in 1-1-målet i andra perioden då vi var kraftigt på gång.

Av de senaste dagarnas ordkrig mellan Timråtränaren Kent ”Lill-Kenta” Johansson och Roger Melin blev det ingen fortsättning. Tränarna var snarare fromma som lamm och tog till och med varandra i hand.

Irritationen blossade emellertid upp på nytt då Melin fick frågor om Norrenas avstängning.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista