Tung förlust för Timrå igår.

Sex sekunder från slutet kvitterade Färjestad för att i förlängningen sedan göra det avgörande 2-1 målet.

Färjestad blev de stora vinnarna i en SM-semifinal som hade allt av dramatik man kan önska sig.

Med endast sex sekunder kvar av matchen slår Peter Nordström till och kvitterar till 1-1.

Sex minuter och fyra sekunder in på förlängningen avgör Marcel Jenni den första SM-semifinalen med ett slumpskott som smiter förbi Corey Hirsch i Timråmålet.

- Det känns tungt att tappa segern när endast sex sekunder återstår av matchen. Men vi visade än en gång vilken enorm moral det finns i laget och med den här kämpaglöden ska Färjestad få det tufft i fortsättningen, sade Timrå-tränaren Kenta Johansson, som naturligtvis kände sig lite nedslagen efter motgången i den dramatiska uppgörelsen av det första mötet med Färjestad i ett slutspel.

Timrå hade ledningen med 1-0 efter mål av Robert Carlsson och hade försvarat sitt mål på ett uppoffrande sätt.

Men med nio sekunder kvar av matchen får Timrås unge landslagsman Yared Hagos inte ut pucken ur egen zon, utan tvingas ta en ödesdiger blockering.

Nordström slog till i slutsekunderna.

Färjestads rutinerade tränare Bengt-Åke Gustafsson tog time out med nio sekunder kvar av matchen och lade upp ritningarna för hur man ska vinna tekningen och få fram pucken till skarpskytten Hannes Hyvönen.

- Men det gick inte alls som vi tänkt oss. Pucken fastnar efter tekningen och Peter Nordström klipper till med ett snabbt skott som överraskar Hirsch i Timråmålet. Ett slumpmål, men det var rättvisa som skipades, konstaterade Bengt-Åke Gustafsson.

Förlängningen blev minst lika dramatisk och intensiv som matchen varit under ordinarie matchtid. Timrå hade flera klara chanser att avgöra i förlängningen. Förre Färjestadsspelaren Fredrik Sundin var bland annat helt fri med Sinuhe Wallinheimo. Men Färjestadsmålvalvakten räddade.

Färjestads bäste målskytt i slutspelet Hannes Hyvönen hade också en jättechans att avgöra, men han lyckas in trycka in pucken bakom Timrås målvakt Corey Hirsch.

- Allt är så chansartat i en förlängning, så det är typiskt att avgörandet kommer på ett slumpartat sätt med en puck som studsar på en spelare och ändrar riktning så att målvakten är chanslös, konstaterar Bengt-Åke Gustafsson sedan Marcel Jenni haft turen med sig och avgjort matchen efter drygt sex minuters spel i förlängningen.

Siktar på fjärde raka finalen

Corey Hirsch var Timrås klart bäste spelare. Den kanadensiske målvakten med 108 NHL-matcher under sju säsonger bakom sig var bara sex sekunder från att bli den store matchhjälten.

Även Färjestads målvakt Sinuhe Wallinheimo spelade mycket förtroendeingivande.

Färjestad har siktet inställt på fjärde raka SM-finalen och segern i Timrå stärker FBK-spelarna inför den fortsatta SM-kampen.

Färjestad var matchen igenom det starkare laget. Trion Peter Nordström, Jörgen Jönsson och Hannes Hyvönen var som vanligt vägvinnande, men trion Emil Kåberg, Pär Bäcker och Martin Lindman skapade också ett hårt tryck mot Timråkassen när de var inne på isen.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".