Sundsvall

88 får gå när Milko lägger ner

 Hård konkurrens på mejerimarknaden, höga produktionskostnader och missnöje från bönderna är anledningen till att Milko lägger ner sina mejerier i Sundsvall och Karlstad. I Sundsvall blir närmare 90 personer arbetslösa och företaget hoppas på att spara 80 miljoner kronor årligen på nedläggningarna.

Avsikten är att helt stänga Milkos mejerier i Karlstad och Sundsvall och att flytta produktion till Milkos och Falköpings övriga mejerier. Förhandlingar med facken inleds efter sommaren.
– Det är förstås de yttre hoten från Arla och Norrmejerier som ligger bakom, men vi ser ingen förankring i besluten, säger Robert Kuusikko som är vice ordförande i fackklubben på Milko.

När verksamheten läggs ner i början på maj nästa år är det 88 personer i Sundsvall som förlorar jobbet. Också i Karlstad blir det många som förlorar jobben.
Företaget räknar med att nedläggningarna kommer att spara dem 80 miljoner kronor per år.

Bönder får bättre betalt
Förrutom att bättre kunna möta den hårda konkurrensen vill också Milko stoppa böndernas avhopp från företaget. Till exempel har många bönder i norra Ångermanland valt Norrmejerier eftersom de där fått bättre betalt för mjölken. Och Milkos VD lovar nu också att de kommer att höja ersättningen till bönderna.

– Det är därför vi gör det här. Det är det som gäller, säger Gunnar Henriksson,

Men på mejerigolvet i Sundsvall står 88 personer som nu fått besked att de blir arbetslösa från och med maj 2011. Och det har rört upp känslorna, säger Robert Kuusikko som är vice ordförande i fackklubben.

– De har varit upprörda och tycker att det inte finns någon förankring i beslutet, säger Robert Kuusikko.

Tror på framtiden
För att minska företagets kostnader har Milko inlett ett samarbete med Falköping mejeri som ska tillverka yougurt, creme fraiche och andra specialprodukter. Produktionen i Sundsvall den flyttas till Hedemora och Östersund. Och trots den svarta dagen för Milko i Sundsvall tror företagets VD på framtiden

– Om vi kan minska våra kostnader. Vi vet också att vi har bra produkter som konsumenterna tycker om så vi är på rätt väg, säger Gunnar Henriksson är VD på Milko

Fakta om Milko

Milko är ett kooperativt företag som ägs av omkring 800 mjölkbönder i Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Härjedalen, Hälsingland, Dalarna, Värmland och norra Dalsland.

Mejerier finns i Östersund, Sundsvall, Grådö och Karlstad. När produktionen i Karlstad och Sundsvall stängs flyttas produktionen där till Falköpings Mejeri och övriga Milkomejerier.

Milko har drygt 700 anställda och omsätter cirka 2,6 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.