Sundsvall

Hästgård drabbas av E4-bygget

Bygget av den nya E4 skapar problem för Christer Westergren som har en hästgård i Nolby. Han tränar och tävlar med travhästar, men när vägbygget i Nolby sätter igång blir det svårt för honom att ta sig till de träningsbanor han använder för hästarna.

Vägen kommer nämligen att gå mellan hans hästgård och träningsbanorna. Och Christer Westergren är orolig för följderna.
– Under byggtiden kommer jag inte kunna träna hästar, och då kan jag inte heller tävla med hästarna. Och utan de pengarna kan jag inte bedriva den här verksamheten.

Christer Westergrens hästgård ligger idylliskt bland gröna ängar en bit ifrån Tunavägen i Nolby. I skogsbrynet en bit bort har skogsavverkningen inför den nya E4 redan börjat. Vägen kommer att passera precis vid hans hästhagar. Palle Sjölander är kommunens projektledare för E4-planeringen, och han är medveten om att hästägare i Nolby kan få problem när den nya vägen byggs.
– Det kommer att bli störningar under byggtiden, det måste vi vara öppna med. Men travtränarna i Nolby är viktiga och vi ska vara rädda om dem.

Men Christer Westergren tycker att dialogen med Nolbys hästägare har varit bristfällig. Sedan ett möte för ett och halvt år sedan har han inte hört av de ansvariga för vägbygget.
– Eftersom dom inte har fortsatt diskussionen verkar det som att dom har försökt sopa problemen under mattan.

Men det stämmer inte, säger Palle Sjölander.
– Nej tvärtom. I höst kommer vi ta ett stort antal kontakter med både boende och näringsidkare längs vägsträckan, för att i dialog med dem se hur vi kan minimera de störningar som kommer att uppstå.