Västernorrland

Stora prisskillnader för barnstol i taxi

Den som vill åka taxi med bilbarnstol i Västernorrland kan få betala höga extraavgifter för det. Men skillnaderna är stora mellan olika taxibolag och städer. Stefan Alm är platschef på Taxi Sundsvall som tar 150 kronor extra i avgift.
--Vi har ju ett ganska stort täckningsområde med både Sundsvalls och Timrå kommun. Merkostnaden består i att vi måste hämta stolarna på taxistationen och sen måste vi åka tillbaka med dem eftersom de är så skrymmande, säger han.

Taxibolag på mindre orter som ånge, kramfors och fränsta, har ofta ingen avgift för bilbarnstol. Men de stora taxibolagen i Sundsvall och Örnsköldsvik tar mellan 65 och 150 kronor extra. Lars Rehnström på trafiksäkerhetsföreningen NTF, tror att en avgift kan avskräcka från att använda bilbarnstol.
– Om man få betala mer än hundra kronor för bilbarnstol kan det nog bli så att man i vissa fall försöker komma undan billigare, tyvärr, säger han.

Enligt lagen måste barn under 135 centimeter använda bilbarnstol eller bälteskudde. För barn under tre år är det förbjudet att åka bil utan särskild skyddsutrustning, men ett undantag finns för tillfällig färd i taxi, under korta sträckor. Det är alltså inte olagligt att åka taxi utan bilbarnstol. Stefan Alm på taxi Sundsvall säger att kunderna får avgöra hur de vill göra.
--Det är upp till den åkande, man tar ansvar för de barn man tar med sig själv, det gör inte chauffören. Men många har också med sig egna bilbarnstolar som de använder, säger han.

Jonas Hägglund
jonas.hagglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista