Sundsvall

Ingen kontroll av minkfarm i Sundsvall

Djurrättsalliansen har under ett år fotograferat och filmat levnadsförhållanderna på minkfarmar runt om i Sverige. I Sundsvall finns en minkfarm, den har enligt Djurrättsalliansen bara inspekterats två gånger av kommunen sedan 1991. Det finns dock ingen allvarlig kritik mot förhållanderna för djuren på farmen i Sundsvall.

Stig Johansson har tidigare varit chef på miljökontoret på Sundsvalls kommun. Han kan inte svara på hur många inspektioner som har gjorts, men menar att de har förekommit under 1990-talet och 2000-talet.

- Min bedömning är att det har skett inspektioner där. Det gjordes på ett annorlunda sätt under den tiden, bland annat så dokumenterades det på ett annat sätt, säger han. 

Djurrättsalliansens kritik mot Mats Engmans minkfarm i Sörnacksta i Sundsvall har innefattat att de sett döda minkar, minkar med bitsår, och att flera av djuren betett sig stressat. Något som Djurrättsalliansens talesperson Malin Gustafsson menar är tecken på onaturligt beteende och ett liv i fångenskap.

Mats Engman menar att kritiken som riktats mot honom dock inte varit alltför hård och han är medveten om att brister finns på vissa minkfarmar.

- Vi sköter djuren väl. Det blir fel på det sätt som de lägger fram det. För de som inte kan någonting om djur tror ju att det se ut såhär på en farm. Att det ligger döda och ihjälbitna djur överallt. Framställs man så är man verkligen blodtörstig, säger Mats Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista