Örnsköldsvik

Invigning för skolan i Gottne

Ett 60-tal bybor i Gottne har engagerat sig i friskolan i byn. Under tisdagen är det smyginvigning när de 51 eleverna får bekanta sig med sina nya lärare. Sju anställda blir det i skolan varav fem pedagoger.

I snart 10 år har skolkampen i Gottne pågått. Kommunen har aviserat en nedläggning och inför det nya läsåret blev hotet allvar. Då skred byborna till verket.

- Visst har det varit mycket jobb, inte minst kontakterna med myndigheterna, säger Katarina Näslund, en av medlemmarna i friskolans styrelse. Men näranog alla i byn har ställt upp och fått ett uppdrag för att vi skulle få till en friskola.

En snart 100 år gammal fastighet har rustats upp. Nästan från topp till tå. Kommunen sålde den gamla skolbyggnaden för den symboliska summan av en krona. In i det sista snickras och målas det i lokalerna.

-Det som återstår är väl framförallt två toaletter, säger Tomas Kallin, kassör i skolans styrelse.

Bara sex kilometer bort finns skolan i Mellansel. Dit hade barnen i Gottne fått åka om det inte blivit en friskola.

-Ingen lång bit kan tyckas men vi vet att en skola i en by är livsviktig för att området ska överleva på sikt, säger Tomas Kallin. Bara i sommar har det flyttat in tre barnfamiljer till Gottne och det ser vi nog som ett bevis för att skolan blir kvar på det här sättet.

Natur och hälsa blir profilen på friskolan i Gottne.

-Innebär att eleverna ska vistas mycket ute i naturen, säger Katarina Näslund. Vi plockar lite tid av alla ämnen och satsar på natur och hälsa. Från sex år och uppåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista