Advokatsamfunder kritiserar åklagare i Sundsvall

Vid två uppmärksammade mord i Sundsvall så har de misstänkta fått en försvarsadvokat först strax före häktningsförhandlingen.

Enligt reglerna i rättegånghsbalken så har en misstänkt rätt till en försvarsadvokat. Det är åklagaren som leder förundersökningen som ska se till att det finns advokat. Detta gäller särskilt om någon misstänks för ett allvarligt brott eller har särskilt stora behov av en advokat.

Vid två tillfällen har åklagaren inte utsett advokat förrän i sista stund.
Den 19-åriga pojke som var misstänkt för att ha mördat sin 16-åriga flick vän förhördes flera gånger utan att ha fått en advokat.
Riksåklagaren utreder nu om åklagare Göran Kvist har begått tjänstefel.

I det andra fallet, när en 56 årig kvinna misstänktes för mord så utsåg åklagare Bertil Månsson ingen advokat förrän strax före häktningsförhandlingen. Han hänvisade till att det var helg och att inga förhör kunde hållas med kvinnan eftersom hon mådde psykiskt dåligt.

På Advokatsamfundet är man mycket kritisk till hanteringen av båda dessa fall.

Att en mordmisstänkt mår så psykiskt dåligt att inga förhör kan hållas eller att hon grips en fredageftermiddag och advokater har helgledigt, det är inga argument som håller när det handlar om att ge en mordmisstänkt en försvarsadvokat.

Det säger advokatsamfundets generalsekreterare Ann Ramberg.

I dag beslutade regionåklagaren i Umeå att undersöka om en försvarsadvokat kallades in för sent när det gäller fallet med den mordåtalade 56-åriga kvinnan i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista