Flera bussturer dras in i länet

Flera bussturer försvinner från kommunerna i länet eftersom länstrafiken tycker att det blir för dyrt att hålla alla linjer i gång. Örnsköldsvik och Sollefteå drabbas hårdast.

I Örnsköldsvik försvinner turen till Aspsele, det blir vissa förändringar i lokaltrafiken till sjukhuset och bussen till Åsele kan komma att försvinna. Länstrafiken i Västerbotten, som delar ansvaret för den turen med länstrafiken i Västernorrland, vill lägga ner den linjen. Hans Edin på länstrafiken tror inte att länet själv kan stå för den turen.

I Sollefteå försvinner två morgonturer, en till Graninge och en till Tängstamon. Dessutom dras en dagtur till Junsele in.

Helgtrafiken mellan Ånge och Sundsvall försvinner, istället får helgresenärer ta tåget på Mittlinjen. I Sundsvall kommer bussarna att gå varje kvart under dagen, istället för var tionde minut under högtrafik och var 20 minut mitt på dagen.

Förändringarna görs i sommartidtabellen och kommer sen att gälla även i höst.

Hans Edin berättar också att länstafiken vill ha en buss för turister från Kramfors till Nordingrå. Det finns ännu inget beslut, men förhoppninger är att en sån busslinje ska komma igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".