Nya regler ska stoppa orättvisa bokningar

Anställda på Länstrafikens bokningscentral i Ånge har kunnat dirigera beställningar på sjuktransporter till taxibolag dom själva arbetat extra åt.

Det innebär att vissa bolag kan ha gynnats och att inte alltid det billigaste taxibolaget har fått körningarna.

-Det är en jävsituation om man kan styra över körningar till exempelvis släktingar. Det känns mycket märkligt att det är på det sättet, säger Christer Tarberg, kollektivtrafikchef på Sundsvalls kommun.

Det är Landstinget och kommunerna i Västernorrland som bekostar sjuktransporterna som går genom Länstrafikens bokningscentral.

Upphandlingen säger att det alltid ska vara det billigaste taxibolaget som ska få köra sjukresorna. Men de luddiga reglerna på Länstrafiken har inte reglerat vad personalen får göra eller vilka de får arbeta extra för.

I dagsläget finns inga tecken att sjuktransporter dirigerats till taxibolag bokningspersonalen haft anknytning till, men bara misstankarna har upprört känslorna hos framför allt de konkurrerande taxibolagen.

Anders Furberg är ägare av Juniskär Taxi .

-Man borde inte få köra taxi om man jobbar på bokningscentralen, bara det borde vara ett skäl, säger Anders Furberg.

En annan upprörd är Stefan Alm på Sundsvall taxi.

-De ska absolut följa upphandlingsreglerna och välja den billigaste bilen. Det får inte finnas några tvivel att de inte gjort det, säger han.

Christer Tarberg på Sundsvalls kommun, har tappat förtroendet för bokningscentralen.

-Alla de andra entrepenörerna går ju miste om den här möjligheten. Det är också en del att man får ett miskat förtroende för bokningscentralen.

När Länstrafikens styrelse fick reda på det här gav man till uppdrag till ledningen att utarbeta en ny policy som ska förhindra att personal ska kunna dirigera trafik till taxibolag de själva arbetar åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".