Blodstänk kan fälla mordåtalad kvinna

Det handlade mycket om stänk under tisdagens förhandlingar i tingsrätten, om mordet i Skönsberg i Sundsvall den 14:e februari.

En av polisens tekniker redogjorde för sina undersökning av några klädesplagg som den mordåtalade kvinnan hade på sig kvällen hennes exmake mördades.

Och det kan vara några små blodstänk som till slut binder den åtalade kvinnan till brottet.

De fåtaliga blodstänken finns på kvinnans jacka och tröja, kläder hon hade på sig den 14 februari, dagen då hennes exmake mördades. De är bara några millimeter i diameter, några så små att de inte ens går att analysera.

Men några av stänken kommer från den mördade mannen, det har statens kriminaltekniska laboratorium tagit reda på. Dessutom har polisen hittat blod från den mördade mannen på en av kvinnans skor. Polisens tekniker är säkra på att blodet på kläderna är just stänk, som måste ha uppstått när ett hårt föremål slås mot en blodig kropp, i det här fallet den mördade mannen.

Kvinnas försvarare, advokat Per Larsson, funderade på om blodet inte kunnat hamna på kvinnans kläder på nått annat sätt. Hon skulle till exempel ha kunnat nudda vid ett blodigt föremål, när hon var inne i den mördade mannens lägenhet.

Men polisens tekniker var säker på sin sak; blodet måste ha stänkt på kvinnan. Om det sen verkligen var kvinnan som slog till mannen med en yxa så att blodet stänkte, det ska tingsrätten avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".