Kustbevakningen blir effektivare

Från och med i dag ska Kustbevakningen bli effektivare när det gäller att ingripa mot oljeutsläpp till sjöss. Bland annat kommer en del av personalen att bli brottsutredare så att man snabbt kan säkra bevis på platsen för ett utsläpp. Det läggs också större ansvar på fartygens befälhavare. Målet är att nå en nollvision år 2010 när det gäller oljeutsläpp.
Kustbevakningen i Härnösand bevakar ett område från Öregrund och norrut. Förra året upptäcktes 15 oljeutsläpp i den här regionen men mörkertalet är troligtvis stort. Härnösandsregionen kommer troligen att få en av dom fyra förundersökningsledare som nu ska utbildas ochsom får samma befogenheter som poliser har. Dessutom kommer 25 anställda att utbildas till brottsutredare. Och från och med i dag kommer Sverige att ha domsrätt i ekonomisk zon. Det innebär att Kustbevakningens område utvidgas
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".