Exhustrun skyldig till mordet

Den 56-åriga kvinnan från Sundsvall, som åtalats för mordet på sin före detta man i Skönsberg i februari i år, har dödat sin man. Det kom tingsrätten fram till igår efter tre dagars förhandlingar.

Tingsrätten valde att inte rubricera brottet och kvinnan ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, innan det blir aktuellt med någon dom.

Domen mot kvinnans son, som åtalats för skyddande av brottsling, kommer den 21 april

Åklagaren har lyckats visa att den 56-åriga kvinnan dödade sin före detta man i hans lägenhet den 14 februari i år. Det anser tingsrätten, som när förhandlingarna avslutades på onsdagen valde att inte rubricera brottet.

Tingsrätten beslutade istället att kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, och därefter ska rätten besluta om brottsrubricering och vilket straff kvinnan ska få.
I sin slutplädering yrkade åklagaren på att kvinna skulle dömas för mord. Om undersökningen visar att kvinnan är psykiskt sjuk, kommer hon att dömas till vård, annars blir det fängelse för den 56 åriga kvinnan.

Åklagarens starkaste bevisning är blodspår på kvinnans kläder. Det rör sig om ytterst små mängder som bevisligen kommer från hennes man och från mordplatsen, mannens lägenhet.

Det, samt att kvinnans egen son sett henne i lägenheten strax efter våldsdådet, när han hittade sin svårt misshandlade far, var troligen det som avgjorde det hela till kvinnans nackdel.

Kvinnan nekar till brott, och försvaret har försökt peka på orimligheten i att en liten kvinna, som den mordåtalade, skulle kunna utsätta en man för ett så oerhört grovt och kraftigt våld det är frågan om - minst 25 hugg och stick, varav många flera centimeter djupa, med en yxa och kanske också med kniv


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista