Advokater kritiska mot åklagare - åtalade son för att tvinga honom vittna

Förhandlingarna i rättegången om Skönsbergsmordet i Sundsvall avslutades på onsdagen.

Både den mordåtalade kvinnans advokat och hennes sons advokat är mycket kritiska till att åklagaren valde att åtala sonen.

Enligt advokaterna ville åklagaren på så sätt tvinga sonen att vittna mot sin egen mor, som åtalats för mordet på sin 60-årige exmake.

Tingsrätten kom på onsdagen fram till att den 56-åriga kvinnan dödat sin före detta make i hans lägenhet den 14 februari i år. Åklagare Bertil Månssons huvudvittne är kvinnans 22-åriga son, som sett sin mor i lägenheten strax efter brottet.

Sonen åtalades också för skyddande av brottsling, åklagaren menar att sonen sagt till sin mor att försvinna från lägenheten efter mordet. Han har också väntat nästan en vecka med att tala om för polisen att hans mor fanns i lägenheten på mordkvällan, och det har försvårat polisutredningen enligt åklagaren.

Sonens advokat, Johan Sterner, menar att sonen hamnade i en svår chock, när han hittade sin mycket svårt misshandlade fader, blödande i hallen, lutad mot några bildäck. Innan han själv bearbetat den traumatiska upplevelsen, kunde han inte berätta att mamman var i lägenheten. Dessutom visste polisen tidigare att mamman varit i lägenheten, det har hon själv sagt i förhör.

Både Johan Sterner, och kvinnans försvarsadvokat Per Larsson, menar att åklagaren åtalat sonen för att tvinga honom vittna mot sin egen mor. Om sonen inte åtalats, hade han inte behövt vittna, eftersom han är nära släkt med den mordåtalade kvinnan. Då hade det varit svårare för åklagaren att bevisa att det är kvinnan som dödat sin före detta make.

Vice chefsåklagare Bertil Månsson tillbakavisar påståendet. Han menar att det fanns goda skäl att åtala sonen för skyddande av brottsling. Samtidigt medger han att det hade varit svårare att övertyga tingsrätten om kvinnans skuld, om sonen inte vittnat i rättegången.

Kvinnan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Därefter ska tingsrätten ta ställning till om hon ska dömas för mord eller dråp. Straffet blir antingen fängelse eller sluten psykiatrisk vård, om kvinnan bedöms vara psykiskt sjuk. Kvinnan är inställd på att överklaga en fällande dom till hovrätten, det säger hennes advokat till Radio Västernorrlan. Hon står fast vid att hon är oskyldig.

Domen mot kvinnans son kommer om två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".