Strutsar i Örnsköldsvik i tingsrätten

Striden om strutsfarmen i Örnsköldsvik går vidare. Frågan om strutsfarmens ägare även i fortsättningen ska få slakta sina strutsar kommer att avgöras i domstol.
Livsmedelsverket anser att farmen inte uppfyller myndighetskraven, något som fått plan- och miljönämndens ordförande Leif Lindholm att ilskna till.

Livsmedelsverket anser att strutsfarmens ägare i fortsättningen inte ska få slakta sina strutsar. Verket tolkar de nya EU-reglerna som säger att strutsarna ska besiktas före slakt.

Slakten ska ske i ett godkänt slakteri och köttet ska besiktigas. I praktiken innebär detta att ägaren måste anlita en veterinär till en kostnad av 1.000 kronor per slaktad struts. Något som skulle hota strutsfarmens existens.

Ägaren och kommunen anser att verksamheten bedrivs i liten omfattning, köttet säljs inte vidare och därmed ska ägaren ha rätt att själva slakta sina strutsar.

Kommunen vägrar därför att återkalla sitt eget tillstånd och nu kommer tvisten upp i tingsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista