Pengar till förskolan i vårbudget

I dag presenterades vårbudgeten av finansminister Bo Ringholm. En del av innehållet i vårpropositionen är att kommunerna får en miljard kronor till förskolan.

Pengarna ska användas till att anställa fler förskolelärare och barnskötare i förskolan.

För att öka kvaliten i förskolan får kommunerna ett riktat bidrag för att öka antalet anställda med inte mindre än 6.000 personer - och det gäller hela landet.

Det är förskollärare, barnskötare och annan personal som ska anställas - och det är för att minska barngruppernas storlek.

Det har från föräldrahåll, bland annat här i Västernorrland, varit starka protester mot nedskärningarna på dagis - och de protesterna är en del av anledningen till förändringen.

En förändring som innebär att en barngrupp på 15 barn, har tre heltidstjänster. Det är en stor positiv förändring för berörd personal - så positiv så att den tas emot med lite skepsis.


Budgeten innehåller också bland annat pengar till bredbandssatsningar, infrastruktur och utbildning.

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Örnsköldsvik, Elvy Söderström säger att det skapar förutsättning för att bo, leva och verka i Västernorrland.

- Men också att kommuner och landsting får förstärkning så att man möjliggör att leverera en bra service till medborgarna, säger Elvy Söderström, socialdemokratiskt kommunalråd i Örnsköldsvik.


Men alla är inte lika nöjda med vårbudgeten. Den är en kapitulation inför bidragsberoendet, det säger moderaten och riksdagsledamoten Bertill Kjellberg från Sundsvall.

Och detta är allvarligt för Västernorrland som är mer beroende än övriga landet av det privata näringslivet, enligt Bertil Kjellberg.

Han menar också att budgeten inte innehåller några skarpa förslag för att öka tillväxten i landet, och det behövs för att för att klara välfärden, avslutar moderaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista