Västernorrlänningar hamnar hos kronofogden dubbelt så ofta som jämtlänningar.

Hittills i år har antalet betalningsförelägganden ökat med närmare 20 procent i Västernorrland och med 10 procent i Jämtland

Hittills i år har antalet betalningsförelägganden ökat med närmare 20 procent i Västernorrland och med 10 procent i Jämtland.

Men det är svårt att säga vad den stora skillnaden beror på.

Anna Maja Witt Hultin på Kronofogdemyndigheten i Sundsvall kan inte ge någon bra förklaring annat än att inkassoföretagen är snabbare nu än tidigare att skicka in sina ärenden till kronofogden.

Hon ser också en ökning bland teknikrelaterade skulder, ofta bland unga människor som har svårt att betala sina TV, internet och mobilräkningar.

Förutom telecomföretagen är det trafiksäkerhetsföreningen, dvs den instans som träder in när inte bilförsäkringen är betald och apoteket som är dom stora fodringsägarna.

Vad gäller Apoteket så handlar det om människor som väljer att få dela upp sina medicinkostnader över året men sedan inte sköter sina inbetalningar. Andreas Rosenlund, informatör på Apoteksbolaget säger att eftersom apoteket inte tar kreditupplysningar på sina kunder så får alla - även dom som har svårt att sköta sina betalningar kredit - något som gör att många hamnar hos kronofogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista