En 39-årig man misstänks som huvudman i en omfattande kopplerihärva omhäktades idag. Foto Pelle Zackrisson.
Västernorrland

Skärpt straff för koppleri

Hovrätten skärper straffet för en man från Sundsvall som åtalats för koppleri.

Tingsrättens dom fördubblas, i hovrätten döms han till två års fängelse för grovt koppleri. 

Enligt hovrätten är det bevisat att den 39-årige mannen låtit åtminstone tre av de fem kvinnor använda hans lägenhet som bas för sin prostitution.

Det är också klart att han hjälpt de fem kvinnorna att lägga ut annonser om sexköp på Internet och att han skaffat kunder åt dom även på andra sätt, det visar bland annat polisens telefonavlyssning av mannen.

39-åringen har tagit mellan 20 och 25 procent i ersättning för varje utfört samlag och 400 anmälningar om misstänkte sexköp har upprättats av polisen. 29 män har hörts i målet som samtliga säger att de tagit kontakt med kvinnorna för att köpa sex. Utöver det har 14 män erkänt sexköp.

Verksamheten har pågått under cirka ett år och hovrätten gör bedömningen att mannen har haft en omfattande koppleriverksamhet som han levt på, därför blir domen grovt koppleri. I tingsrätten dömdes han för koppleri till ett års fängelse.

Åklagaren yrkade på tre års fängelse, mannens advokat ville ha ett mildare straff.

Mannen själv har erkänt koppleri i ett fall, han säger att han har tagit betalt av en av kvinnorna för att hon använt hans lägenhet. När det gäller de andra kvinnorna säger han att han känt till att dom sålt sex, men att han inte haft någon del i det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".