Västernorrland

Kunskap ska förebygga prostitution bland unga

Det finns unga som säljer sex på Internet i Jämtland och Västernorrland - visar den regional kartläggning om prostitution och människohandel som Länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland har gjort tidigare.

För att lyfta frågorna anordnades det i dag ett seminarium om detta för de som jobbar med unga.

- Temat och ämnet är jättevikitgt. Det kan man aldrig prata för mycket om, säger Lena Sundström kurator på ungdomsmottagningen i Sudnsvall och Ånge.

I kartläggning som ligger till grunden för dagen tillfrågades 518 niondeklassare i Jämtland och Västernorrland och det visade sig att nio av dessa någon gång sålt sex. Flera hade också lagt ut sexuella bilder eller filmer på sig själva. Kartläggningen pekade också på att det finns ett behov om mer kunskap från dem som arbetar med ungdomar.

- Det är ofta svårt för vuxna som jobbar med ungdomar att ta upp de här frågorna, säger Maria Antonic från Länsstyrelsen i Västernorrland, som tillsammans med Länsstyrelsen i Jämtland står bakom dagen.

Med på seminariet fanns Ida som jobbar på Ecpat, en organisation som jobbar mot barnsexhandel. Hon säger att det behövs mer kunskap i de här frågorna.

- Det behövs nya ögon att se med. Det handlar främst om att upptäcka det och ha bra rutiner om man upptäcker något, säger Ida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista