ÅNGE

Posten lägger ned i Ånge

De anställda på postens paketterminal i Ånge möttes idag av ett chockbesked. Vid en samling 07.30 fick de beskedet att Posten lägger ned terminalen senast 2014.

Sammanlagt 130 personer är direkt drabbade av beskedet, varav 70 postanställda.

– Vi kommer att ställa krav på ersättningsjobb och att man ställer till förfogande generösa resurser till avvecklingen och omställningen, säger Sune Sjödin, ordförande Seko Logistik Sverige.

– Det här är mycket, mycket tråkigt, säger Sten Ove Danielsson (S), kommunalråd i Ånge.

07.22 ringde Posten till Sten-Ove Danielsson och informerade om beslutet att stänga paketterminalen i Ånge senast december 2014. Beslutet är en del i en stor omorganisation som handlar om att samordna post- och pakethantering i hela Sverige, och att hantera trafiken mot norr den längs Norrlandskusten. Verksamheten i Ånge ska flyttas till Sundsvall, Östersund, Umeå och Luleå.

Beskedet drabbar cirka 70 anställda på terminalen, och nästan lika många som jobbar med transporter till och från terminalen.

– Det är väldigt väldigt tråkigt för Ånge, säger Sten Ove Danielsson. Och det är lika tråkigt för dom som redan är arbetslösa, kön blir längre. Och det betyder att ekonomin för de här familjerna blir dålig. Några har drabbats tidigare när Fuji (fotoframkallning via postorder) las ner. Det är mycket mycket dåligt.

Det har tagit posten åtta månader att ge ett slutgiltigt besked om paketterminalen, och under tiden har de anställda svävat i ovisshet.

– Man får väl hoppas att beskedet nu bygger på goda grunder, och sen får jag hoppas att vi får granska, med hjälp av sakkunniga, de här utredningarna bakom beslutet, säger Sten Ove Danielsson.

Enligt Anders Holm, chef Posten Logistik Norden, så sak Posten göra om sin struktur för paket och posthantering i hela Sverige. Transporterna norrut ska i första hand gå längs Norrlandskusten, där 80 procent av kunderna finns. Och då finns det inte utrymme för paketterminalen i Ånge.

– Då kan vi på ett bättre sätt synkronisera våra transporter både med brev, pall och paket. Det är en långsiktigt strategi att fokusera på kusttransporter.

Vilken hänsyn tar ni till att Ånge är en liten kommun och att det här är en arbetsplats som betyder mycket för orten?

– Självklart så tar vi en stor hänsyn. Vi har gått igenom det här väldigt noggrant. Vi kommer nu att sätta oss ner med kommunen och fackliga parter och gå igenom hur vi ska kunna genomföra den här avvecklingen på bästa möjliga sätt, under rådande omständigheter, säger han.

Totalt berörs 2000 personer av Postens omstrukturering av terminalerna i Sverige, och inom en fyraårsperiod ska 500 personer sägas upp. Förutom terminalen i Ånge ska terminalerna i Karlstad, Västerås, Uppsala och Tomteboda i Stockholm stängas och nya verksamheten flyttas till andra terminaler. Hela arbetet med omstrukturering kostar 2,5 miljarder kronor.

Fackförbundet SEKO tycker inte att man fått tillräckligt med tid för att bedöma beslutsunderlaget när det gäller paketterminalen i Ånge, enligt Sune Sjödin, ordförande för SEKO Logistik. Han säger att beskedet idag är ett mycket hårt slag för Ånge, för de anställa på terminalen och för hans egna medlemmar.

– I förhandlingarna kommer vi att ställa krav på ersättningsjobb och vi vill också att Posten ska behålla verksamheten i Ånge så länge som möjligt, det är speciellt viktigt för våra äldre medlemmar som jobbat länge på Posten.

Sekos representanter i Ånge, Carina Wiegandt och Bernt Olofsson, har kämpat för en lösning och hoppades att nya tågförbindelser skulle gynna postterminalen.  Men nu verkar det, enligt dem, som att Botniabanan gett posten nya förutsättningar som stjälper postterminalen i Ånge.

– Så tragiskt är det, men jag förstår inte hur de ska fixa det för det är ju fullt där med annat gods, så jag vet inte hur de har tänkt, säger Carina Wiegandt.