Kontokortsbedrägerier är svåra brott att lösa för polisen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Västernorrland

Svårt att utreda skimning

Polisen i länet har svårt att hitta de skyldiga till så kallad skimning, en form av kontokorts bedrägeri.

– Att ta gärningsmännen på bar gärning är i princip det enda sättet, säger Börje Öhman som är informationschef vid polisen i Västernorrland.

Skimning är en typ av kontokortsbedrägeri som innebär att någon på elektronisk väg läser av ditt bankkort. Informationen från kortet kan sedan användas till att tömma kontot på pengar.

Hittills har brottsligheten främst förekommit i södra Sverige, men nu har även västernorrland drabbats. Enligt polisen skedde länets första skimningsförsök under natten till måndag, på en matvaruaffär i Sundsvall.

Svårt att utreda

Brottet sköts ofta på distans. Börje Öhman berättar att när förövarna har tankat över informationen från kortet, lämnar de ofta orten eller till och med landet. Det rör sig ofta om organiserad brottslighet.

– De som gripits i samband med skimning på anda orter i landet är ofta ligor som kommer från utlandet, säger han.

 Västernorrlänningar har drabbats

Även om polisen inte känner till några tidigare fall av att kontokort skimmats i västernorrland, finns det länsbor som fått sina konton tömda.

– Vi får in anmälningar från privatpersoner som anmäler att deras konto är drabbat av uttag som de inte känner igen, säger Börje Öhman.

Fallen spåras

I de flesta fall kan polisen hitta platser där flera olika människor råkat ut för liknande brott. Men bara för att polisen hittat platsen där skimnings utrustningen används, betyder inte det att brotten kan lösas.

– Merparten av de här brotten är så svårutredda att de läggs ner, säger Börje Öhman.

Han berättar också att polisen i princip måste gripa gärningsmännen under pågående brott, när de är på väg från brottsplatsen eller ut ur landet, för att komma någon vart i sådana här ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".