Två som trivs. Margit och Rolf Sätterqvist med utsikt över Selånger. Foto: Mikael Andersson
Västernorrland

Brist på populärt seniorboende

Det råder stor brist på hyreslägenheter anpassade för äldre i Västernorrland. I flera kommuner i länet är efterfrågan betydligt större än tillgången. På vissa håll är väntetiden upp mot tre år.

– Vi kom upp i ålder och tänkte att vi inte skulle hålla på och slita så mycket med huset, eldning och snöskottning och så, när vi visste att vi kunde få det lite lugnare, säger Rolf Sätterqvist som tillsammans med sin fru Margit Sätterqvist sålde sitt hus i Sulå utanför Sundsvall för två år sedan och flyttade till ett seniorboende på Nackstavägen i Sundsvall.

I huset finns en stor samlingslokal för hyresgästerna, stor uteplats med utsikt över hela stan, bastu, tvättstuga, pingisbord och för en fyra betalar paret Sätterqvist knappt 7000 kronor i månaden i hyra, inklusive allt.

– Det här vart en stor dröm det. Som ett paradis.

Vad är bäst med att bo just här i det här plusboendet?

– Det är ju de här gemensamma aktiviteterna vi har här. Vi känner varandra allihop. Det är som en stor familj.

Det kommunala bostadsbolaget Mitthem har ungefär 700 så kallade plusboenden i Sundsvall, lägenheter speciellt anpassade för äldre.

På varje ledig lägenhet är det från 20 till 70 sökande.

Och enligt Hans Selling, VD för Mitthem, är det viktigt att kommunerna satsar mer på att få fram seniorboenden för sin åldrande befolkning.

– Det är ju en brist, och om man inte lyckas lösa det här så kommer Sunsdsvall och de andra kommunerna inte ha råd att hantera det här, därför att det är för dyrt med ett vårdboende. Man måste hitta den här formen och jag tror det är jätteviktigt att komma igång. Och den här genomgången om var och hur man ska bygga, det borde man ha börjat med redan igår, säger han.

I Härnösand står nästan 400 personer i kö för att få flytta in i ett seniorboende, i centrala Ånge är kön 70 personer lång, och i Örnsköldsvik kan man få vänta upp till tre år på seniorlägenhet i det mest attraktiva området.

För Rolf Sätterqvist är lösningen glasklar; det måste byggas fler seniorbostäder och han är också övertygad om att många äldre blir friskare av att bo som han och hans fru gör.

– Det här ska ju byggas ut ännu mer, det måste vara framtiden som samhället ser ut i dag. Och jag har sett att många äldre som bor här i dag har blivit friskare sen de flyttade hit.

Vad beror det på tror du?

– Det är gemenskapen, att få vara tillsammans.

* Seniorlägenheter, speciell anpassade för äldre, med tillgång till hiss, samlingslokal. Kallas pluslägenheter i vissa kommuner. Kösystemen skiljer sig mellan kommunerna, därför går det inte att jämföra rakt av.

Härnösand
380 stycken lägenheter.
Omkring 400 stycken står i kö.

Sollefteå
168 lägenheter anpassade för äldre.
Ingen speciell kö.

Kramfors
Inga egentliga lägenheter.

Sundsvall
750 stycken lägenheter hos Mitthem.
20-70 sökande per lägenhet.

Ånge
Omkring 50 lägenheter i kommunen.
70 stycken i kön till lägenhet i centrala Ånge.

Örnsköldsvik
Cirka hundra lägenheter.
Upp till 3 års kö i populära områden.
Nya lägenheter som byggs anpassas
för äldre från början.

Timrå
294 seniorlägenheter.
Fler ska byggas.
Uthyrda redan innan de är klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".