ÅNGE

"Statliga ersättningsjobb räddar inte Ånge"

Sten Ove Danielsson, socialdemokratiskt kommunalråd vände sig igår direkt till näringsminister Maud Olofsson, Centerpartiet för att få hjälp när hundratals jobb med statlig anknytning försvinner från orten.

Frågan är vilken hjälp han har att hämta?

– Här har Maud världens chans att visa nu att man värnar om Ånge som tappat Viskananstalten, SJ, Posten nu, alltså jobb med statlig bäring, säger Sten Ove Danielsson.

Kommer det att bli ersättningsjobb tror du?

– På något sätt. Om inte ersättningsjobb så något sätt att hjälpa oss. Vi behöver faktiskt statlig hjälp nu om det inte ska ta oss tio år att komma på fötter, säger Sten-Ove Danielsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Ånge.

Näringsminister Maud Olofsson har inte tid att kommentera Sten-Ove Danielssons utspel idag torsdag, men Emil Källstrand från Örnsköldsvik, nybliven riksdagsledamot för Centern, är tydligt med vad han tycker:

– Det är en ganska naturlig reflex hos våra socialdemokratiska kommunalråd här i Norrland att rikta sig direkt till Maud så fort det händer någonting. Jag tror inte att det är vägen fram. Däremot så finns det resurser regionalt, säger han och berättar att han själv tagit kontakt med länsstyrelsen och landshövding Bo Källstrand, som också har ett ansvar för arbetsmarknaden i länet.

Kontakter har redan tagits mellan länsstyrelse, kommun och arbetsförmedling för att möta nedläggningen av paketterminalen, som direkt drabbar 70 anställda, och nästan lika många till som jobbar med transporter.

För Ånges del handlar det om hundratals jobb med statlig anknytning som inom loppet av några år försvunnit och som kommer att försvinna. Och Emil Källstrand håller med om att det finns ett statligt ansvar, men lösningen stavas inte ersättningsjobb enligt honom:

– Det som kommer att rädda Ånge, Norrland och Sverige är inte statliga ersättningsjobb utan grundläggande förutsättningar för nya och växande företag, säger han.