Västernorrland

Vill få fler tjejer att motionera

Nu ska forskare på Mittuniversitetet undersöka hur man ska få fler tjejer i gymnasieåldern att börja motionera. Idrottslyftet och Centrum för idrottsforskning har donerat närmare en halv miljon kronor till projektet.

- Målet är att få tjejerna att röra på sig under hela sin livstid, säger Marie Alricsson som är docent på Mittuniversitet och är ansvarig för studien.

Sedan tidigare vet forskarna att tjejer i de övre tonåren är mindre aktiva än killar och att motionsvanor och självbild har en stark koppling. Därför ska man nu undersöka hur man kan få fler gymnasietjejer att röra på sig.

Tvåhundra flickor som inte är aktiva i dag kommer att förses med träningskort, personlig tränare och träningsdagbok under ett halvår. Därefter kommer man att följa dem i två år för att se om de fortsätter att röra på sig.

Projektet kommer att pågå i två år och drivs som ett samarbete mellan Mittuniversitet, Linnéuniversitet och Karolinska Institutet. Johanna Ulin är 18 år och bor i Sundsvall, hon tycker att det är det är ett intressant ämne att undersöka.

- Om man hittar en idrott som man trivs med, eller något annat fritidsintresse, så får det en själv att må bra och då kanske man ser bättre på sig själv, säger hon.