En gris. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Västernorrland

Grisar hade brutna ben innan slakt

Grisar från Västernorrland och Västerbotten hade brutna ben och muskelskador när de kom fram till ett slakteri i Luleå. Händelsen är en av de senaste som åtalsanmälts av Livsmedelverket.

En transport av grisar från Västernorrland har också anmälts för att den tog mer än 8 timmar, vilket inte är tillåtet enligt djurskyddslagen.

Livsmedelsverket har skärpt tonen när det gäller misstänkta djurskyddsbrott som upptäcks vid landet slakterier.

Grisar från Västernorrland
Antalet åtalsanmälningar har ökat markant. Senaste fallet gäller sju grisar med brutna ben eller muskelskador vid ett slakteri i Luleå. 

Skadorna upptäcktes i augusti och september, och har anmälts till åklagarkammaren i Umeå och Luleå.

Samtliga skadade grisar hade transporterats till slakteriet från uppfödare i Västerbotten och Västernorrland, men det är oklart när skadorna uppstått.

För lång transport
En åtalsanmälan har även gjorts av transporten från Västernorrland eftersom den tagit mer än åtta timmar, vilket är mer än djurskyddsbestämmelserna tillåter.

Hittills i år har ett dussintal åtalsanmälningar om misstänkt djurskyddsbrott gjorts av Livsmedelsverket.

Fler anmälningar än för fem år sedan
Jämför man med för fem år sedan är det en markant ökning, säger Göran Annér, chefsjurist vid Livsmedelsverket.

– Det är en policyfråga, vi har bestämt att vi ska göra fler åtalsanmälningar om djurskyddsbrott som inte är bagatellartade, säger han.

Anmälningar om djurskyddsbrott har också i många fall lagts ned av åklagare, även där har Livsmedelsverket skärpt tonen.

Sällan åtal
– Historiskt sett är det få anmälningar som lett till åtal. Men nu har vi blivit mer alerta när det gäller att syna åklagarnas beslut, säger Göran Annér.

Göran Annér kan inte erinra sig när en åtalsanmälan från Livsmedelsverket senast ledde till fällande dom för djurskyddsbrott.

– Det är nog ett tag sedan, säger han.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".