Lennert Svensson på Stöde Energi. Foto: Karin Johansson
Västernorrland

Veden blir dyrare

Priset på ved har stigit på många håll i länet. För en normalvilla som vedeldas kan det bli en kostnadsökning på en tusenlapp i vinter. Och anledningen till det är ett högre  råvarupris på trä - i kombination med förra årets kalla vinter.

När Sveriges Radio Västernorrland ringde runt till vedförsäljare i länet visade det sig att flera redan har slut i sina lager. Och många har höjt priset på ved inför den kommande eldnings-säsongen. Lennart Svensson på Stöde Energi kommer att behöva höja sitt vedpris med cirka 10 % i vinter.

Enligt branschorganisationen Träindustrierna har priset på trä-råvara stigit under år 2010. Och på föreningen Svensk ved tror man att det kan vara en av orsakerna till att även vedpriset ökar. En annan anledning till att priserna går uppåt kan vara att veden tog slut på många håll i vintras och att man då började elda färsk ved som inte hunnit torka ordentligt. Och det gör att det finns mindre torr ved inför den här vintern.

Lennart Svensson på Stöde Energi ser att många av dem som fick slut på ved under förra säsongen har lärt sig en läxa.

Karin Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".