Västernorrland

40-åringar avstår mammografi

Mammografi räddar liv även bland kvinnor under femti, visar en ny undersökning.
Men samtidigt är det just i gruppen 40-49åringar som flest kvinnor struntar i att komma till undersökningen.

Fast det ska sägas allra först att kvinnorna i Västernorrland är duktiga på att inställa sig när de blir kallade till mammografiundersökningar.
89 procent kommer och det är Sverigebäst!

Hos tre av 1000 yngre
Men just i den yngsta åldersgruppen som kallas, de mellan 40 och 50 är det något färre som kommer och det är synd, tycker Tommy Berglund som är chef på mammograficentrum i Västernorrland.

– Bland 40-49 åringarna upptäcker vi cancer hos tre av 1000. Hos 50 till 69-åringarna är det sex av 1000.

Men det betyder ändå att det varje år upptäcks cirka ett dussin fall av cancer i den yngsta åldersgruppen som kallas till screeningen.

– Tidig upptäckt ger bättre chans att överleva så mammografin räddar liv, även hos de yngre kvinnorna, det har också slagits fast i en undersökning nyligen.

Fakta om mammografin i Västernorrland

I Västernorrland kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år till regelbundna mammografiundersöknignar vartannat år.
Många landsting har ännu inte börjat ta emot 40-åringar utan startar först vid 50.

Mammografiundersökningarna i Västernorrland görs vid två speciella mammografibussar som åker runt i länet, samt vid mammograficentrum i Sundsvall som tar emot Sundsvallskvinnorna.

Vardera mammogarfibuss åker till sju orter i länet dit kvinnor från närområdet kallas,  t ex parkerar bussen i Bredbyn, Junsele, Ramsele, Stöde, Ånge och Härnösand.

Totalt i Västernorrland kommer 23 000 kvinnor per år till mammografiundersökningarna, det är 89 procent av de som kallas.

Bland 40-44-åringarna kommer 84 procent
Bland 50-69-åringarna kommer 92 procent
bland 70-74-åringarna kommer 85 procent

Totalt upptäcks runt 120 cancerfall per år vid mammografin i Västernorrland. Bland den yngsta åldersgruppen upptäcks cirka 12/år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.